TERMÍNY KURZŮ VAŘENÍ V ROCE 2022

Konečně je to tady. Po dvou covidových letech, se opět můžeme setkat na našich kurzech vaření. Termíny jsou zde:

19. červen - termín pro přihlášení 15. červen

Mrkvový krém se zázvorem

Připravíme zeleninovou, krémovou polévku bez zahušťování moukou.

Jáhlový nákyp s dýní, kvašenou zeleninou a vlašskými ořechy

Zeleninová omáčka s čerstvou bylinkou

Marinovaný seitanový plátek

Základy přípravy obilovin už máme z předchozích kurzů za sebou, takže se rovnou vrhneme na jáhlový nákyp (který pak doma můžete připravovat samostatně, jako hlavní jídlo, nebo jako my na kurzu vaření, kde ho doplníme zeleninovou omáčkou s bazalkou, nebo medvědím česnekem, nebo pečeným česnekem (podle sezónní dostupnosti bylinek) a marinovaným seitanovým plátkem.

Plněný žampion čočkovou směsí

Omáčku můžete doplnit i plněným žampionem, a nebo si ho doma opět můžete připravit samostatně třeba i s přílohou.

Dezert si necháme jako překvapení

Ukážeme vám principy, jak zdravě zahušťovat bez použití jakékoli mouky, jak použít sezónní bylinky jinak než do salátu, poukážeme na kontrast chutí a textur… Samozřejmě, jak poskládat menu, aby obsahovalo vše, co je třeba.

 

26. červen - termín pro přihlášení - termín pro přihlášení 22. červen

Polévka francouzská cibulačka

Čočková sekaná s pečenou červenou paprikou a čerstvými bylinkami + pyré (dip) z pečeného česneku

Jáhlové šťouchance s mrkví a dýňovými semínky

Pečená zeleninka

dezert

Ukážeme vám principy, jak zdravě zahušťovat bez použití jakékoli mouky, jak použít sezónní bylinky jinak než do salátu, poukážeme na kontrast chutí a textur… Samozřejmě, jak poskládat menu, aby obsahovalo vše, co je třeba.

Čas: vždy 9.00 - 15.00

Cena: 800,- Kč

Na každý kurz je nutné se přihlásit. Počet účastníků je omezen (minimální množství 6 osob, maximální 12 osob). Přihlásit je možné prostřednictvím emailu, telefonu, nebo osobně v jídelně. Pro přihlášení je nutné uvést jméno, email, telefon a potravinové alergie nebo intolerance. Přihlásit se je možné nejpozději ve středu před každým konáním kurzu. Prosím také o sdělení potravinové intolerance, nebo alergie.
 
Jídelna má společné prostory s obchodem, takže bude opět možné si i něco nakoupit.
Pokud se chceš naučit, nebo inspirovat, jak zdravě a hlavně chutně vařit z opravdových surovin, bez zahušťování moukou a škroby, bez glutamátů a umělých dochucovadel, bez mléka a vajec, nebo jak připravit zdravý dezert bez cukru, můžeme se setkat na mých kurzech vaření ve veganské jídelně Zahrada, na kurzu vaření s láskou a radostí.
 
Moc se těším na společné vaření, povídání, sdílení...♥

Podrobnější informace o kurzech vaření:

Energie, s jakou jídlo připravujeme, se nám vždy vrátí. A proto, nechceme-li se trávit, nebuďme otrávení, že zas musíme vařit. Vařme s láskou a radostí. Mysleme při krájení mrkve na to, jak je ona mrkev krásná, voňavá a zdravá. Mysleme při přípravě jídla na to, jak si pochutnáme, jak si dodáme do těla životadárnou energii, kterou potřebujeme.

Jednotlivé kurzy jsou sestaveny tak, abychom stihly uvařit celé menu. Tedy polévku, hlavní jídlo s přílohou a zeleninou. Vaříme s ohledem na biologické období, kdy kurz probíhá. Vždy připravíme ještě nějakou sladkou tečku. Dezerty připravujeme zdravě, bez pšeničné mouky, mnohdy bez mouky vůbec a hlavně bez cukru. Na každém kurzu se dozvíte, co by mělo být na talíři, aby byl zdravý a vyvážený.

Na kurzech se naučíte připravovat:

  • obiloviny (spousta z vás jistě ví, jak připravit jáhly, rýži, pohanku - já se snažím ukázat, jak si z těchto surovin připravit i placky, karbanátky, knedlíky, závitky, dezerty...)
  • luštěniny (někteří lidé znají jen čočku s párkem, nebo hrách. Přitom je tolik dalších chutných luštěnin. Ukazuji postupy, jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly. Dále připravujeme z luštěnin výborné karbanátky, guláše a dokonce i slaďoučký dezert bez cukru...)
  • zelenina (zde se dozvíš o různých způsobech úpravy zeleniny a ukážeme si i méně známe druhy zeleniny. Z dýně hokaido lze připravit výborná jídla, nejen dýňovou polévku...)
  • dezerty 
  • tofu variace (tofu je vynikající surovinou pro sladká i slaná jídla. Neupravené ho konzumuje kde kdo, já ukazuji, jak jej lze využít na přípravu zálivky na zapečené pokrmy, pomazánku, jako náhradu vajec, výborný dezert...)
  • svačinky (například pomazánky z luštěnin a zeleniny, obilné saláty se zeleninou, slané cizrnové zobání...)