Čokoládovo-kokosový dort alá Paříž
Suroviny
Kopus:
- 300 g uvařených fazolí adzuki (cca 150 g fazolí adzuki v suchém stavu)
- 80 g pohankové mouky
- 75 g datlí + 90 ml vody (namočit na cca 1 hodinu)
- 50 g kvaliltního kakaa
- 30 g zlatého lněného semínka
- 1 polévková lžíce kokosového oleje
- 1 čajové lžička vinného kamene (kypřicí prášek bez fosfátů)
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 špetky soli
- 1 čajová lžička jablečného octa
- 2 lžíce agávového sirupu
Krém:
- 300 g bio kokosu (bio je nutné)
- 90 g agávového sirupu
- 800 ml vody
- 8 g práškového sirupu
- 50 g kvalitního kakaa
Postup
Fazole adzuki je třeba namočit přes noc. Druhý den je uvaříme v té samé vodě do měkka (cca 45-50 minut). Vodu slijeme a fazole necháme vychladnout. (Vodu je možné použít např. jako vývar do polévky).
Namočené datle propláchneme a zalijeme horkou vodou, necháme odstát cca 1 hodinu.
Nyní je čas na přípravu krému. Nejdříve je třeba si udělat kokosové máslo. Kokos dáme do mixéru a mixujeme. Já mám mixér, ve kterém mohu za provozu takovým šťouchátkem sundávat kokos ze stěn do středu. Tímto způsobem je kokosové máslo hotové během chvilky. V mixéru, kde není k dispozici šťouchátko, musíme střídavě mixovat, stírat kokos ze stěn a znovu mixovat. Kokosové máslo je hotové, když je kokos zcela jemně rozmixovaný a vlastně řídký, protože teplem se kokosový olej rozpustí. (Z kokosu, který není v bio kvalitě kokosové máslo nejde vyrobit, má málo tuku).
Do kastrolu dáme 700 ml vody, přivedeme k varu spolu se špetkou soli. V 100 ml vody rozmícháme 8 g agaru, vlijeme do vroucí vody a převaříme. Přidáme 90 g agávového sirupu, promícháme. Tuto horkou agarovou vodu dobře rozmixujeme s hotovým kokosovým máslem, přendáme zpět do kastrolu a necháme zchladnout, pak přendáme do ledničky a necháme zcela vychladit. Celá hmota, díky tomu, jak chladne, zcela ztuhne.
Když je hmota zcela vychlazená, trochu ji rozporcujeme, přendáme do nádoby, kterou se v robotu seká sekáčkem maso, přidáme 50 g bio kakaa a necháme zcela do hladka rozmělnit. Možná by to šlo i vyšlehat šlehačem (ale to jsem nezkoušela). Hmota se stane roztíratelnou a tu pak nalijeme do dortové formy na upečený a vychladlý korpus. (Ten upečeme, zatím co chladne agarovo-kokosová hmota v ledničce). Celý dort necháme ještě vychladit v lednici - podle mých zkušeností do rána krásně zatuhne.
A nyní korpus.
Zlaté lněné semínko rozmixujeme v suchém mixéru na jemný prášek, přidáváme rozmočené datle i s vodou. Rozmixujeme do hladkého krému. Přidáme uvařené fazole a opět rozmixujeme do jemna. Přitom přidáváme ještě tekuté ingredience, tedy agávový sirup, rozpuštěný kokosový olej, jablečný ocet.
Suché ingredience na korpus dobře rozmícháme v míse, pak do ní přidáme rozmixovanou hmotu z mixéru a rozmícháme v tužší těsto. Je těžké popsat tuhost těsta, není to lité, jako piškotové, tuhostí spíše připomíná zadělané kynuté těsto. Pokud je moc řídké, nevyskočí Vám tolik a bude spíše jakoby přisražené, ale to na chuti nijak neubírá. Těsto rozprostřeme do kokosovým olejem a kokosem vysypané dortové formy, uhladíme a dáme péct na cca 170 stupňů Celsia na cca 40 minut. Je třeba kontrolovat, každá trouba peče jinak. Když je korpus upečený, necháme vychladnout a pak na něj navrstvíme krém, jak jsem již napsala výše.
Pokud nechceme dělat bezlepkový pohankový korpus, můžeme pod dort použít třeba čokoládový korpus z celozrnné špaldové mouky. Recept najdete zde.
♠Přeji, ať se dílo podaří a dobrou chuť♠
Moc děkuji Ethique za její nápady a krásný blog o vaření. Souzním s ní a jejím kuchařským stylem a mnohdy je mi inspirací. Její recepty určitě stojí za vyzkoušení a tento dort je lehounce upravený její uveřejněný recept (http://veg-ethique.blogspot.cz/2013/10/cokoladovy-dort.html) - mrkni, jsou tam i fotky z průběhu přípravy.