TERMÍNY KURZŮ VAŘENÍ V ROCE 2024
8. prosinec 2024
časový rámec: 9.00 - 15.00
cena: 1000,- Kč
kde: u nás v jídelně Zahrada
Tentokrát v hlavní roli dýně, červená řepa a konfitovaný česnek a taky trošku ryba
Variace dýně a jak ji použít např. na:
- rizoto
- těstoviny
- polévku
- omáčku a k tomu třeba seitanové plátky
Jako přílohy si zopákneme obilné karbanátky a zkusíme jáhlovo bramborové nočky.
Konfitovaný česnek a jeho použití např na dip, a dále do různých pokrmů.
Červená řepa, ze které přiravíme:
- předkrm carpacio
- polévku
- vložka do nejrůznějších pokrmů
- omáčku
- rizoto
Dezert - ukážeme si něco sladkého na vánoční stůl
A jako zajímavost před Vánoci ukážeme, jak vyfiletovat rybu a její rychlé, šetrné zpracování.
Ukážeme vám principy, jak zdravě zahušťovat bez použití jakékoli mouky, jak použít sezónní bylinky jinak než do salátu, poukážeme na kontrast chutí a textur… Samozřejmě, jak poskládat menu, aby obsahovalo vše, co je třeba.
A hlavně, ZDRAVĚ, U NÁS ZNAMENÁ I CHUTNĚ.
Podrobnější informace o kurzech vaření:
Energie, s jakou jídlo připravujeme, se nám vždy vrátí. A proto, nechceme-li se trávit, nebuďme otrávení, že zas musíme vařit. Vařme s láskou a radostí. Mysleme při krájení mrkve na to, jak je ona mrkev krásná, voňavá a zdravá. Mysleme při přípravě jídla na to, jak si pochutnáme, jak si dodáme do těla životadárnou energii, kterou potřebujeme.
Jednotlivé kurzy jsou sestaveny tak, abychom stihly uvařit celé menu. Tedy polévku, hlavní jídlo s přílohou a zeleninou. Vaříme s ohledem na biologické období, kdy kurz probíhá. Vždy připravíme ještě nějakou sladkou tečku. Dezerty připravujeme zdravě, bez pšeničné mouky, mnohdy bez mouky vůbec a hlavně bez cukru. Na každém kurzu se dozvíte, co by mělo být na talíři, aby byl zdravý a vyvážený.
Na kurzech se naučíte připravovat:
- obiloviny (spousta z vás jistě ví, jak připravit jáhly, rýži, pohanku - já se snažím ukázat, jak si z těchto surovin připravit i placky, karbanátky, knedlíky, závitky, dezerty...)
- luštěniny (někteří lidé znají jen čočku s párkem, nebo hrách. Přitom je tolik dalších chutných luštěnin. Ukazuji postupy, jak luštěniny uvařit, aby nenadýmaly. Dále připravujeme z luštěnin výborné karbanátky, guláše a dokonce i slaďoučký dezert bez cukru...)
- zelenina (zde se dozvíš o různých způsobech úpravy zeleniny a ukážeme si i méně známe druhy zeleniny. Z dýně hokaido lze připravit výborná jídla, nejen dýňovou polévku...)
- dezerty
- tofu variace (tofu je vynikající surovinou pro sladká i slaná jídla. Neupravené ho konzumuje kde kdo, já ukazuji, jak jej lze využít na přípravu zálivky na zapečené pokrmy, pomazánku, jako náhradu vajec, výborný dezert...)
- svačinky (například pomazánky z luštěnin a zeleniny, obilné saláty se zeleninou, slané cizrnové zobání...)